Snelheidsmaniak

Voor de gecontroleerde snelheidsmaniak.

Stel je eens voor. Je rijdt in een auto en ziet in je spiegel een snelheidsduivel opdoemen. Vanuit het niets. Je eerste reactie zal waarschijnlijk een afkeurende zijn. Je schudt je hoofd of je vloekt binnensmonds. Maar er zijn mensen, die dan juist het gaspedaal indrukken in de hoop dat deze maniak hen niet inhaalt. Voor die mensen en voor andere waaghalzen is karting bedacht. Een variant op de autosport, waar je op het circuit in kleine vierwielige auto’s voor maar één persoon het tegen elkaar kunt opnemen. Of je kunt in een bepaalde tijdsperiode even de agressie kwijt.

Het leuke van een kart is dat er gereden wordt zonder carrosserie en zonder differentieel. Dit geeft je veel wendbaarheid en de mogelijkheid om soepel door de bochten te gaan. De snelheden van een kart kunnen boven de honderd kilometer uitstijgen. Met recht dus een extreme sport voor freaks en voor waaghalzen. Het is dan ook verplicht om beschermende kleding te dragen. Het ideale van karten is dat je geen rijbewijs nodig hebt om op het circuit gecontroleerd te kunnen rijden. Dit zou voor vele automobilisten een uitkomst zijn, omdat deze het rijbewijs hebben gekregen als bonus bij een maaltijd van een bekend Fastfood restaurant.

Karten kan je recreatief beoefenen, maar ook als echte sport met competities voor verschillende leeftijdscategorieën. Voor vele snelheidsduivels is karten dus een ideale combinatie tussen het ontladen van stress en liefhebberij. Misschien dat ze dan beter nadenken wanneer ze op de snelweg of beter de openbare weg proberen een wedstrijd in te zetten. Want dan gebeuren er ongelukken waar ook doden bij kunnen vallen. En dat kunnen we niet hebben. Of wel soms?